Ontsapper weck

Ontsapper met stoom

Een ontsapper met stoom (of stoomextractor) is meestal een opzetstuk dat gebruikt wordt in combinatie met een weckketel. Dat opzetstuk zet je bovenop de weckketel. Het water in de weckketel wordt verhit, waardoor er stoom ontstaat. Die stoom komt in aanraking met het fruit dat in een geperforeerde mand bovenop de weckketel ligt. Door de stoom knappen de celwanden en komt het sap vrij. Dit sap wordt opgevangen in een laag onder de geperforeerde mand en kan via een darmpje rechtstreeks in gesteriliseerde flessen worden gegoten. Aangezien het sap al gloeiend heet is, moet het niet eerst nog eens in een kookpot worden verhit, maar kan het rechtstreeks in de flessen.

Wanneer je het hete sap in gesteriliseerde flessen giet, dien je de fles zo hoog mogelijk te vullen en het draaideksel er zo stevig mogelijk op te draaien. Zet ze daarna weg om af te koelen en check na 24 uur of de flessen vacuüm zijn getrokken. Wanneer je met weckpotten of weckflessen werkt, moet je het sap nog 30 minuten wecken op 90°C, opdat de potten of flessen vacuüm trekken. 

Reactie plaatsen