Rubberen ring

Rubberen ring

De rubberen ring is een van de belangrijkste onderdelen van het weckproces. Deze vormt de barrière tussen de inhoud van de pot en de buitenwereld.

Deze rode ring moet voor gebruik dan ook grondig afgekookt (gesteriliseerd) worden in zuiver water om vervolgens op de rand van de weckpot (bij de oude weckpotten) of het glazen deksel (bij de nieuwe potten) te worden aangebracht. Vervolgens wordt het glazen deksel op de weckpot gelegd en vastgezet met klemmen.

Aangezien er verschillende formaten weckpotten zijn met verschillende diameters, zijn er ook verschillende diameters ringen.

Wanneer je de bovenkant van de pot (zonder het glazen deksel) bekijkt en je meet de diameter van de opening zelf en vervolgens de diameter van de volledige pot (inclusief de rand), dan ken je de afmetingen die je nodig hebt voor de rubberen ring. Zo kan je steeds nameten welk formaat ringen je nodig hebt.

De ringen voor de klassieke, oude weckpotten, die het gemakkelijkste te vinden zijn op tweedehandssites of in kringloopwinkels, hebben een afmeting van 94 x 108mm. De 94mm slaat dan op de diameter van de opening en de 108mm is de breedste diameter van de rand. Bij de nieuwe potten meet je de binnenkant van de pot en vervolgens het breedste punt van het glazen deksel. Dit heeft te maken met de plaats waar je de rubber op aanbrengt. Bij oude potten wordt de ring op de rand van de glazen pot gelegd; bij nieuwe potten breng je de rubberen ring aan op het deksel. Vandaar het verschil bij het meten.

Na het openen van gevulde weckpotten komen de rode rubbers terug beschikbaar. Kijk hun vorm goed na. Staan ze enigszins geplooid of zijn ze eerder ovaal van vorm dan mooi rond, gooi ze dan weg. Alleen wanneer een ring nog perfect rond is én mooi vlak, kan je ze afwassen en wegleggen voor een volgende keer. Ongebruikte ringen kan je best in een afgesloten, plastic doosje wegleggen. Zorg dat ze mooi droog zijn en leg ze vlak weg.

Helaas is de huidige kwaliteit rubberen ringen niet meer hetzelfde als vroeger. Vroeger kon je een ring quasi eindeloos hergebruiken, maar dat is nu niet meer het geval. Wanneer je een ring 2 keer kan gebruiken, heb je al geluk gehad.


Er zijn ook witte ringen in omloop, maar deze zijn niet bestand tegen de temperatuur van het weckproces. In heel wat low-budget winkelketens vind je glazen bokaals met witte ringen waar reclame voor wordt gemaakt als zouden het echte weckpotten zijn. Helaas, geloof deze informatie niet, want vaak is de glaskwaliteit ondermaats met een groot risico op glasbreuk wanneer de potten in je weckketel staan. Bovendien zijn de witte ringen onbruikbaar. Dit type pot is slechts een bewaarpot, ondanks het verwarrend gelijklopende uiterlijk van glazen bokaal, rubber en klem.

Reactie plaatsen