Voedseldroger

Voedseldroger

Een voedseldroger is een klein oventje om fruit, groenten, kruiden, vlees of vis in te drogen. Synoniemen zijn een droogoven, dehydrator of droogautomaat.

Het drogen van voedsel is een bewaarmethode, waarbij water uit het voedsel wordt verwijderd. Hierdoor kunnen micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, niet overleven en kan het voedsel bijgevolg niet bederven. Het is ook niet nodig om alle water uit het voedsel te verwijderen. Meestal streven we naar een rest van maximum 15% water.

Door op lage temperatuur het vocht uit de ingrediënten te doen verdwijnen, blijven de voedingswaarde en de vitamineniveaus grotendeels behouden. Te hoge temperaturen zorgen voor verlies van voedingswaarde. De droogtijd verschilt sterk van het ingrediënt. Kruiden zijn uiteraard veel sneller droog dan bv. vochtig fruit of tomaatjes.

Correct gedroogd voedsel kan je gemakkelijk gedurende één jaar bewaren.

Er zijn 2 soorten voedseldrogers, namelijk horizontale en verticale.

Bij horizontale voedseldrogers zitten het warmte-element en de ventilator in de achterkant van het toestel, waardoor de warme lucht gelijkmatig over de lades wordt verdeeld. Dit zorgt ervoor dat het voedsel van de verschillende lades op eenzelfde, gelijkmatige manier droogt. Het gaat iets trager dan bij verticale voedseldrogers, maar je moet geen lades wisselen van plaats om eenzelfde droging te krijgen.

Bij verticale voedseldrogers zitten het warmte-element en de ventilator onderin het toestel en wordt de warme lucht van onder naar boven (of andersom) geblazen. Ze drogen daarom minder egaal en zorgen voor een ongelijk resultaat. Het voedsel dat op de onderste lades ligt, droogt sneller dan dat op de lades erboven. Je moet de lades dan ook vaak eens van plaats wisselen om alles tegelijkertijd droog te krijgen. Ze drogen meestal wel iets sneller dan de horizontale modellen.

Probeer bij de aanschaf van een voedseldroger te kiezen voor een model waar je de temperatuur zelf kan instellen. Drogen bij een temperatuur onder de 40°C zorgt ervoor dat je minder verlies van vitamines hebt. Bij de goedkoopste modelletjes heb je echter geen keuzemogelijkheid. Het toestel staat aan of uit. En dan heb je natuurlijk geen controle over de temperatuur.

Deze modelletjes zijn wel ideaal om te kijken of het drogen van voedingsmiddelen iets voor jou is. Soms is het budgettair interessanter om te starten met zo’n basismodel en pas te investeren wanneer je helemaal bent overtuigd. Prijsgewijs ben je voor een basismodelletje ongeveer 50 € kwijt en voor een full-option horizontale droger met 9 lades zo’n 400 €.

Reactie plaatsen