Appelschijfjes gedroogd

Drogen

Het drogen van voedsel is een bewaarmethode, waarbij water uit het voedsel wordt verwijderd. Hierdoor kunnen micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, niet overleven en kan het voedsel bijgevolg niet bederven. Het is ook niet nodig om alle water uit het voedsel te verwijderen. Meestal streven we naar een rest van maximum 15% water. 

Meestal wordt er hiervoor gebruik gemaakt van een voedseldroger die op lage temperatuur het vocht uit de ingrediënten doet verdwijnen. Bij het drogen op lage temperaturen blijven de voedingswaarde en de vitamineniveaus grotendeels behouden. Te hoge temperaturen zorgen voor verlies van voedingswaarde. De droogtijd verschilt sterk van het ingrediënt. Kruiden zijn uiteraard veel sneller droog dan bv. vochtig fruit of tomaatjes.

Iedereen kent de typische gedroogde voedingswaren, zoals zongedroogde tomaatjes, abrikozen, dadels, pruimen, rozijntjes, enz. Maar eigenlijk kan zowat alles van groenten, fruit, kruiden en bloemen gedroogd worden. Je kan je eigen instantsoep maken door groenten en kruiden te drogen, te vermalen tot poeder en, aangevuld met peper & zout, te mengen tot jouw persoonlijke poedertje. Ook een groentenstoemp (stamppot) kan je perfect volledig gedroogd bewaren. Door water of bouillon toe te voegen bij het bereiden verkrijg je opnieuw de gewenste structuur.  

Fruit wordt zoeter door het drogen, omdat het gehalte aan suikers (koolhydraten) procentueel hoger wordt na het drogen. Gedroogd fruit wordt dan ook vaak gebruikt als zoetmiddel in desserten ter vervanging van synthetische suikers.

In onze samenleving komen er meer en meer allergieën voor, waardoor ouders in de supermarkt veel geld moeten neertellen om hun kids toch op een snoepje te kunnen trakteren. Echter, in een droogoventje kan je perfect fruitleer of bananenchips maken of appelschijfjes drogen.

Diezelfde allergieën zijn ook de reden waarom mensen steeds vaker hun eigen groenten & fruit gaan telen, zodat ze exact weten wat er op gebruikt is van herbiciden en pesticiden. En wat je zelf kweekt, moet natuurlijk nog verwerkt worden. Alleen op die manier ben je 100% zeker van wat je eet.

Correct gedroogd voedsel kan je gemakkelijk gedurende één jaar bewaren. 

Reactie plaatsen