Fermentatie

Fermenteren

Fermenteren is een bewaringsproces waarbij voedingsstoffen worden omgezet of afgebroken door micro-organismen. Micro-organismen zijn bacteriën, gisten of schimmels. Door warmte & vocht gaan deze groeien. Alhoewel dat misschien wel wat vies klinkt, is het een volledig natuurlijk proces. Tijdens het fermentatieproces worden de zetmelen en de suikers omgezet of afgebroken door de enzymen van de bacteriën of andere micro-organismen. Die enzymen veranderen de zuurtegraad, smaak, textuur, geur, verteerbaarheid en houdbaarheid van het product. Enzymen zijn eiwitten die bepaalde reacties mogelijk maken of versnellen.

Soms moeten micro-organismen toegevoegd worden in de vorm van “starters”. Bij andere vindt fermentatie spontaan plaats. Fermentatie kan zowel mét als zonder zuurstof plaatsvinden.

Gefermenteerd voedsel is rijk aan goede probiotica en zorgt voor een goede darmflora. Gezonde darmen zijn uiterst belangrijk voor onze gezondheid, aangezien ze aan de basis liggen van ons immuunsysteem. Gefermenteerde voedingsmiddelen helpen om het lichaam te zuiveren van allerhande vervuiling. Ze zorgen voor een soort van detox.

In veel van onze huidige voeding zijn de levende fermentaties verdwenen. Door de hogere normeringen moet elk product volkomen identiek zijn in productie en bij levende processen is dat natuurlijk niet haalbaar, vandaar het vervangen van dat stukje procedé door nabootsingen.

We merken een opmars aan zelfgemaakte fermentaties, zoals bv. kombucha, zuurkool, yoghurt, kimchi, kefir, … Wees streng voor jezelf wanneer je thuis aan de slag gaat. Hou rekening met een goede hygiëne en ga altijd met propere handen en proper materiaal aan de slag. Zorg ervoor dat je kwaliteitsvolle ingrediënten gebruikt, evenals starterculturen die betrouwbaar zijn. Respecteer de temperatuur, zuurte- en zuurstofgraad, zoutgehalte en de tijdsduur van het procedé. Alleen wanneer de zuurtegraad laag genoeg is, krijg je een microbiologisch veilig product.

Reactie plaatsen