Notenwijn

Notenwijn - notenporto - walnotenwijn

Notenwijn is een mengsel waarbij groene, onrijpe walnoten enkele weken trekken in rode wijn, oude graanjenever en kristalsuiker. Het wordt ook wel eens notenporto of walnotenwijn genoemd. Natuurlijk is het geen echte porto, maar de smaak is vergelijkbaar. Notenwijn is namelijk een heel donkere, zoete aperitief- of digestiefdrank.

De walnoten worden meestal voor Sint-Jan (24 juni) geplukt, maar tot uiterlijk half juli is nog mogelijk. Belangrijk is om te kijken dat er nog geen houtvorming is en de noten dus nog gemakkelijk versneden kunnen worden én dat het groen omhulsel geen zwarte vlekjes heeft.

Er zijn verschillende receptjes in omloop, maar mijn voorkeur gaat uit naar een mengsel van 34 walnoten (waarvan enkele versneden), 6.5L rode wijn, 1L oude graanjenever (35%) en 1.5 kg kristalsuiker. Doe alles samen in een dame Jeanne en laat gedurende 6 à 8 weken trekken. Draai regelmatig met de grote glazen fles, zodat de suiker oplost. Na 6 à 8 weken zeef je het mengsel. Ik bewaar deze notenwijn in glazen flesjes die ik 3 à 4 maanden laat rijpen. Met een mooi etiket is het ook een leuk, lekker en origineel cadeautje tegen de eindejaarsdagen!

Voor de werkwijze kan je ook naar het volgende filmpje kijken.

Reactie plaatsen