Ontsappen

Ontsappen

Je eigen fruit of groenten ontsappen... puurder kan gewoon niet!

Wanneer je over grote hoeveelheden fruit kan beschikken, omdat je zelf fruitbomen in je tuin hebt staan, of omdat je goede contacten hebt bij een kweker, dan kan het zeker de moeite zijn om dat fruit zelf te ontsappen en in te maken. Je weet exact wat er dan in je vruchtensappen zit.

Ontsappen betekent het sap uit fruit of groenten halen. Dit kan op verschillende manieren...

- Met een sapcentrifuge, waarbij het fruit of de groenten heel fijn worden geraspt en het sap er door het ronddraaien van het toestel wordt uitgeslingerd. Hierdoor mengt zich zuurstof met het sap, waardoor het oxidatieproces snel start. Het sap dat je opvangt, is gewoon koud. Wil je het graag bewaren, moet je het eerst verhitten om vervolgens heet in gesteriliseerde flessen te doen.

- Met een slowjuicer, waarbij fruit, groenten en kruiden op een zeer trage, kneuzende manier worden geperst. Voedingsstoffen en enzymen blijven beter behouden, omdat er quasi geen zuurstof wordt toegevoegd. Het sap komt gewoon koud uit het toestel en moet dus verhit worden om het te kunnen bewaren.

- Met een ontsapper bovenop een weckketel. Dit werkt vooral goed met fruit. Het fruit wordt hierbij in een geperforeerde mand boven de weckketel gehangen. Door de stoom die ontstaat door het kokende water in de weckketel knappen de celwanden van het fruit en komt het sap vrij. Dit wordt opgevangen in een laag onder de geperforeerde mand en kan van daaruit via een darmpje rechtstreeks in gesteriliseerde flessen worden gegoten. Het sap is heet door de stoom en hoeft dus niet extra te worden verhit.

Voor de 3 bovenstaande manieren geldt dezelfde procedure. Wanneer je het hete sap in gesteriliseerde flessen giet, dien je de fles zo hoog mogelijk te vullen en het draaideksel er zo stevig mogelijk op te draaien. Zet ze daarna weg om af te koelen en check na 24 uur of de flessen vacuüm zijn getrokken. Wanneer je met weckpotten of weckflessen werkt, moet je het sap nog 30 minuten wecken op 90°C, opdat de potten of flessen vacuüm trekken.

Of je kan rechtstreeks aan de slag met het sap... geniet er lekker versgeperst van of verwerk het tot siroop of gelei. Weet dat aan het sap ook steeds extra kruiden of andere smaakmakers toegevoegd kunnen worden voor een extra twist!

Henriëtte
Door

Henriëtte

op 02 Oct 2022

Hoi Marleen, Kun je bessen ontsappen in de ontsapper en tegelijkertijd appelmoes wecken in de ketel?

Reactie plaatsen