Weckpotten

Wecken

Wecken is een oude bewaarmethode, waarbij bereid voedsel in glazen weckpotten wordt gestopt, om dit vervolgens door verhitting (d.m.v. een heetwaterbad) te conserveren. Tijdens het kookproces gaat de inhoud van de pot uitzetten, waardoor lucht uit de pot naar buiten wordt geperst. Na het afkoelen zal de pot vacuüm trekken.

Weckpotten zijn glazen bokaals in verschillende afmetingen die worden afgesloten d.m.v. een rubber en een klem. Draaidekselpotten zijn ook geschikt voor het weckproces. De glazen potten worden vervolgens in een weckketel of grote kookpot (met deksel) gezet, waarbij ze minstens tot 3/4e hoogte in water staan. Je kan ook met verschillende lagen werken, waarbij de onderste potten dan volledig onder water staan.

De wecktijd is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Zo moet fruit minder lang gekookt worden dan bijvoorbeeld een pastasaus of een vleesgerecht. De wecktijd wordt altijd bepaald door het ingrediënt met de langste wecktijd.

Na het afkoelen wordt de klem van de weckpot verwijderd en wordt er nagekeken of de pot vacuüm is getrokken. Dit kan je controleren door de pot aan het deksel op te tillen. Wanneer de pot mee omhoog komt, is de pot vacuüm en kan je de weckpotten vervolgens in een berging of kelder bewaren. Is er toch iets mis gegaan en laat het deksel los, zet de pot dan onmiddellijk in de koelkast voor snel gebruik of vries de inhoud in. Een derde optie is om de inhoud opnieuw te wecken. Bij draaidekselpotten controleer je of het deksel goed naar binnen is getrokken. Wanneer je het deksel nog kan indrukken, is er géén vacuüm en dien je de inhoud snel te consumeren of in te vriezen.

Voor de opslag van je gevulde potten is het van het uiterste belang dat de temperatuur niet te fel schommelt. Een stabiele temperatuur zorgt voor een langere bewaring. Op zich is een temperatuur van rond de 18°C ideaal, maar het is vooral de stabiliteit die doorslaggevend is.

De voordelen van het wecken zijn:

- Kostenbesparend, omdat er vooral seizoensgroenten worden verwerkt en de prijs in het juiste seizoen lager ligt dan tijdens de rest van het jaar.

- Gezond, omdat je zelf bepaalt wat je in je weckpotten stopt. Je kiest zelf om al dan niet met bewaarmiddelen te werken. In een zelfgemaakte pastasaus kan je zonder suiker werken en kruiden met losse kruiden i.p.v. met bouillonblokjes of kruidenmixen die vol zitten met smaakversterkers en allerhande E-nummers.

- Energiebesparend, omdat je éénmalig energie verbruikt tijdens het weckproces, maar er daarna géén extra energie meer nodig is, zoals bij een diepvriezer.

- Tijdbesparend, omdat koken in grotere hoeveelheden tijdswinst oplevert. Bovendien zijn weckpotten een gezond alternatief wanneer je snel een maaltijd op tafel moet toveren. Omdat de inhoud al op kamertemperatuur is, is je maaltijd véél sneller klaar dan wanneer je eerst diepgevroren ingrediënten moet ontdooien.

- Milieubesparend, omdat je in herbruikbare glazen potten werkt en seizoensgroenten vaak uit een eigen moestuin komen of in grotere hoeveelheden van een kweker of groentenkraam. Tomaten koop je dan in een kratje i.p.v. per 6 verpakt in een kartonnen doosje met plastic rond. Ecologisch een véél betere keuze.

- Ontspannend. Wecken is een hobby op zich. In het seizoen kan het behoorlijk druk zijn om al je oogst te verwerken, maar tegelijkertijd geeft het enorm veel voldoening wanneer je de potten ziet staan.

- Hip! Wecken is helemaal terug van weggeweest. Bovendien zijn weckpotten een gezond en origineel cadeau aan vrienden of familie. Voor mij is het ook een perfect kraamcadeau!

Reactie plaatsen