Koken met weckpotten -
02 augustus 2021 

Koken met weckpotten - "Rode biet met halloumikaas"

Elk jaar weck ik rode biet in kleine porties. Ik ben namelijk de enige liefhebber thuis. En alhoewel rode biet dan nog zo gezond is met z'n vitamine A, C en B11 en z'n mineralen kalium, magnesium & calcium, je moet z'n aardse smaak kunnen appreciëren.

Persoonlijk moet je me ook niet wekelijks rode biet voorschotelen, maar af & toe kan ik wel genieten van de volgende snelle lunch.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

- 1 weckpot rode biet van 750ml

- 1 handvol pijnboompitten

- 1 blok halloumikaas

- Kruiden: peper, zout & gemalen komijnpoeder

Rode biet en halloumi

Giet de rode biet door een vergiet. Verhit wat olijfolie in een pan en bak hier de blokjes rode biet in, tezamen met de pijnboompitten.

Kruid met peper, zout & gemalen komijnpoeder.

Bak in een ander pannetje de halloumikaas in wat olijfolie.

Et voilà, je lunch is al klaar. Meer is er niet aan!

Hou je van een zoete toets, dan kan je eventueel nog een gesneden appeltje toevoegen aan de pan met rode biet.


Wil je graag zélf rode biet wecken voor je voorraadkast?

- Was de bieten in een emmer met water, zodat alle zand er af is gespoeld.

- Gaar vervolgens je rode biet. Dit kan in de oven of in een kookpot met veel water.

- Laat de bieten wat afkoelen en pel ze.

- Snij ze vervolgens in blokjes of schijfjes en vul er enkele weckpotten mee.

- Vul deze tot 1 cm onder de rand met koud kraanwater en een snuifje zout.

- Sluit je potten af en weck ze gedurende 1 uur op 100°C.


Bekijk de video via mijn YouTube-kanaal: Hoe maak je rode biet met halloumikaas.


Tip: ik voeg altijd een dikke koffielepel azijn toe aan mijn potten rode biet. Op die manier kan de botulismebacterie zich niet ontwikkelen en kan ik de rode biet onverhit verwerken in mijn bereidingen. Lees er meer over in mijn blog "Botulisme: stille killer of beheersbaar gevaar?".  Rode biet is ook een geweldige aanvulling in smoothies. En dan wil je niet eerst je rode biet doorkoken en laten afkoelen alvorens deze te kunnen gebruiken.


Rode biet is, naar mijn mening, een ondergewaardeerde groente. Probeer daarom mijn recept eens uit en kijk of je het kan waarderen. De combinaties zijn eindeloos!

Over de schrijver
Reactie plaatsen