Watermeloenschillen inmaken

Watermeloen… een heerlijk fruitige dorstlesser op hete, zomerse dagen. Ook lekker, maar wat gedurfder is het wanneer je de kop van de watermeloen wegsnijdt en het vruchtvlees overgiet met een flinke scheut vodka...

Ongeacht of je alcohol toevoegt of niet, eens het roze vruchtvlees op is, vliegen de schillen meestal op de composthoop. Maar wat wanneer je ook daar mee aan de slag gaat? Wist je dat de structuur van de schillen vergelijkbaar is met komkommer en dat ze in Aziatische landen ook verwerkt worden in pickles, curryschotels, chutneys, sauzen en zelfs tot geconfijt snoepgoed?

Ik eet ze graag ingemaakt met een zoetzuur mengsel. Ze zijn namelijk superlekker als hapje bij het aperitief, als bijgerecht bij de barbecue, een stevige bonenschotel of een pittige curry,... kortom, een heel apart extraatje!

Watermeloenschillen

Wat heb je allemaal nodig?

- 1 kg watermeloenschil

- 750 ml natuurazijn

- 250 ml water (voor het azijnmengsel) + 1 liter water (om de schillen in te koken)

- 350 gr kristalsuiker

- 3 cm verse gember (in dunne plakjes)

- 16 peperkorrels

- 8 kruidnagels

- 1 pijpje kaneel

- 1 grote steranijs (of 2 kleinere)

- 1 eetlepel mosterdzaad

- zout (om de schillen te koken & naar smaak in het azijnmengsel)

Hoe ga je te werk?

Watermeloenschillen

Snij je watermeloen doormidden en vervolgens in kleine partjes. Verwijder het roze vruchtvlees en haal de groene schil weg met een dunschiller of aardappelmesje. Je houdt nu de witte schil over. Snij deze in blokjes van ongeveer 1 à 1.5 cm grootte.

Kook ze gedurende 5 minuten in een liter water met wat zout.

Giet de schillen af en ga vervolgens aan de slag met het suiker-azijnmengsel.

Meng de overige ingrediënten in een RVS kookpot en breng het azijnmengsel aan de kook. Eenmaal alles kookt, zet je het vuur een stuk lager en laat je alles nog een kwartiertje sudderen op een zacht vuurtje. Op die manier komen alle smaken van de kruiden mooi vrij.

Na een kwartier voeg je de schillen uit het vergiet nog even toe. Breng het geheel opnieuw aan de kook, zodat alles echt door en door heet is.

Vis de steranijs en het kaneelstokje uit de kookpot. Vul vervolgens enkele gesteriliseerde draaidekselpotjes met de watermeloenschillen. Snij het kaneelstokje overlangs door, zodat je lange stukken krijgt. Steek in elk potje een stuk kaneel, evenals een stukje steranijs. Vul de potjes daarna aan met het azijnmengsel.

Draai de dekseltjes er direct stevig op en zet de potjes weg om af te koelen. Opgepast: zet de potjes niet meer op z’n kop, zoals vroeger de gewoonte was. Ondertussen worden de deksels op een andere manier gemaakt, met andere stoffen, waardoor de binnenkant van het deksel kan loskomen door de hete vloeistof en de inwerking van het azijnmengsel. Ongezond én zonde van je werk.

Laat de potjes 24 uur afkoelen en check dan of de deksels mooi naar binnen zijn getrokken. Dat is het bewijs dat het potje vacuüm is en dus lang bewaard kan blijven. Kan je het deksel nog indrukken (bewegen), dan is het niet luchtledig getrokken. Zet het potje dan in de koelkast en eet het als eerste op.

Bij alles wat je inmaakt met azijn en suiker moet je wel wat geduld aan de dag leggen, want de smaken evolueren nog enorm in de eerste weken. Hou jezelf minstens 2 weken (en bij voorkeur 4!) in vooraleer je het eerste potje kraakt!

Toi toi toi… je kan het!


Over de schrijver
Reactie plaatsen