Witloof wecken

Ik ben verzot op witloof... die lichtbittere groente mag je mij bijna dagelijks voorzetten.

Mijn lievelingsgerecht is dan ook "Hespenrolletjes met witloof in de oven". Maar wanneer je die 's avonds "snel" wil klaarmaken, kom je natuurlijk bedrogen uit. Je moet je witloof eerst koken, stomen of stoven, alvorens je je effectieve hespenrolletjes kan maken.

En daar wringt dan vaak het schoentje. Ik moet alleen voor mezelf koken, want de zoon zit op kot (NL: op kamers). Resultaat: veel werk om slechts voor 1 persoon te maken op een avond.

Daarom heb ik graag een aantal weckpotten witloof staan. Die gebruik ik om snel rolletjes in de oven te maken, maar ook om even op te stoven in wat boter en met een patatje te eten. Voor mij moet er dan zelfs géén vlees bij... zo lekker vind ik de combinatie witloof-aardappel.

Vandaag heb ik 4 kg mooi grondwitloof op de kop kunnen tikken via onze Vzw Herbs, Seats & Needful Things in Keerbergen. 


Ik heb de witloofstronkjes proper gemaakt (kontje eraf gesneden, buitenste blaadjes verwijderd), heb het kontje ingesneden (kruislings), heb de stronkjes met de kopjes naar beneden in 1L-potten gepropt (2,5 stronk per pot), heb vervolgens een snuifje zout en kraantjeswater toegevoegd. Eventueel kan je ook een scheutje citroensap toevoegen om het verkleuren tegen te gaan.

witloofrolletjes

Opgepast: je zal merken dat er nog vrij veel lucht in de stronkjes vastzit. Wanneer je je weckpot met water vult en deze even opzij zet, zal je merken dat het waterniveau op enkele minuten tijd een heel stuk daalt. Ik vul daarom eerst al mijn potten en wanneer ik rond ben, begin ik terug bij de eerste om het water nog wat aan te vullen tot 1 cm onder de rand.

Witloofrolletjes

Daarna heb ik mijn potten gesloten en nu zitten ze lekker voor 2 uur in de weckketel op 100°C.

Ik kijk al uit naar de koude winteravonden wanneer ik na mijn werk thuiskom en gewoon een potje kan opentrekken om te verwerken. Geen gedoe met plannen wanneer je de boodschappen doet, gewoon voor je kast staan en op dat moment beslissen dat je zin hebt in gestoofd witloof of rolletjes. Niks zaliger (én lekkerder!) dan dat!

Ook zin om aan de slag te gaan? Het is écht niet moeilijk, dus probeer het gewoon...


Extra tip: wanneer je de witloofstronkjes uit je potten haalt en wil gebruiken voor witloofrolletjes wil je graag het water er zo goed mogelijk uit krijgen. De stronkjes worden dan ook in een vergiet gezet met de kopjes naar beneden om het water eruit te laten lopen. Het truukje is om je witloofstronkje aan de top even tot zo'n 1/3e in te snijden. Je zal schrikken hoeveel water er ineens uit loopt wanneer je ze zo met de punt naar beneden zet. Uiteraard kan je ze ook lichtjes uitknijpen om sneller aan de slag te kunnen gaan. Ik laat ze meestal uitlekken in het vergiet terwijl ik mijn kaassaus maak en wanneer ik mijn rolletjes effectief wil maken, geef ik ze nog een licht kneepje. Je wil de structuur niet helemaal kapotmaken natuurlijk, dus hou even controle over de kracht die je zet!

Over de schrijver
campion
Door

campion

op 27 Sep 2023

wij eten ook zo graag witloof, op alle manieren. maar dat je dat kan steriliseren wist ik niet ik steriliseer veel en doe dat graag, en ik woon ook in Putte graag ontvang ik van jou nog andere recepten

Reactie plaatsen