Het verschil tussen wecken & inmaken?

Ik hoor zo vaak over inmaken spreken wanneer mensen eigenlijk wecken bedoelen en andersom. MAAR… er is wel degelijk een verschil, dus is dat meteen een uitgelezen onderwerp om over te schrijven.

Wecken en Inmaken zijn eigenlijk twee volledig verschillende bewaarmethoden.

Bij het Wecken ga je voedingsmiddelen, die in een glazen bokaal zitten, bewaren door ze een heetwaterbad te geven. De temperatuur en tijd is afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Door ze een welbepaalde tijd in een weckketel te laten koken gaat de inhoud uitzetten, waardoor de lucht uit de potten wordt geperst. Na het afkoelen, check je dan of ze vacuüm zijn getrokken. Wanneer je een weckpot aan het deksel kan opheffen, is de pot duidelijk vacuüm. Werk je met draaidekselpotten, dan mag je het deksel niet meer kunnen bewegen. Is het goed naar binnen getrokken, dan kan je er van op aan dat de pot vacuüm is getrokken en kan je deze opbergen in een koele kamer voor lange bewaring.

Bij het Inmaken maak je juist gebruik van een conserverend ingrediënt.

- Suiker: bv. jam of confituur, afhankelijk van het land waar je woont ;-)

- Azijn: bv. augurken in ‘t zuur

- Combinatie van suiker & azijn: bv. groenten in zoetzuur, chutneys

- Zout: bv. zuurkool, gepekelde vis of vlees

- Olie: zongedroogde tomaatjes in olie

- Alcohol: bv. limoncello

Bij het inmaken werk je meestal met draaidekselpotten. Wanneer je echter gebruik maakt van weckpotjes om bijvoorbeeld je zoetzure augurken in op te bergen, vergeet dan niet om je potten toch te wecken om de potten vacuüm te laten trekken. Daar gaat het dan niet om de bewaarmethode an sich, maar eerder een manier om de potten dicht te krijgen.

Zoals je ziet, gaat het bij wecken & inmaken om heel andere procedés.

Spreek voortaan dus niet meer over inmaken, wanneer je eigenlijk wecken bedoelt.

Het enige wat je van mij nog mag gebruiken als extra term in plaats van Wecken is het woord Steriliseren, want hey,... ik blijf een Vlaming, hé. Wij hebben het nog graag over steriliseren en steriliseerbokalen i.p.v. de firmanaam Weck te gebruiken. Je kan het zo’n beetje vergelijken met over luiers spreken i.p.v. Pampers ;-)

Over de schrijver
Lieve
Door

Lieve

op 24 Aug 2022

Bedankt, Moeke Marleen, om al je informatie met ons te delen! Intussen veel geleerd en ook aan het steriliseren begonnen. Super!! :-) Het is een hobby geworden..

jerien bernard
Door

jerien bernard

op 05 Oct 2022

leuk artikel, aangevuld zou ik liever het woord conserveren gebruiken i.pv. wecken of steriliseren, tevens zou meer bekend moeten zijn over het vacuüm in de potten, 0 bar is 100% vacuüm=0% lucht=0 bacterien,virussen,sporen,gisten, helaas nooit mogelijk

Reactie plaatsen