Weckketel

Weckketel

Een weckketel is eigenlijk niet meer dan een grote ketel. Wanneer je net begint te wecken of je op je budget let, kan je prima aan de slag gaan met een grote soepketel. Het belangrijkste is dat de potten die je wil wecken volledig in de ketel kunnen, omdat het deksel er steeds bovenop moet kunnen.


Wanneer je toch liever een elektrische weckketel aanschaft kunnen we deze onderverdelen in twee categorieën.

1) Een halfautomatische ketel: hierbij is er een knop om de temperatuur van de ketel in te stellen. Eenmaal de juiste temperatuur is bereikt, moet je zelf de tijd in het oog houden. De halfautomatische ketel zorgt alleen voor de juiste temperatuur.

2) Een volautomatische ketel: bij dit type ketels zijn er 2 draaiknoppen voorzien, namelijk één voor de instelling van de temperatuur en één voor de tijd. De tijd begint pas te lopen vanaf het moment dat de ingestelde temperatuur wordt bereikt. Bij dit type ketel moet je dus niets in het oog houden. Eenmaal de potten in de ketel zitten en de knoppen zijn ingesteld, kan je rustig verder gaan met de rest van je taken. De ketel schakelt zichzelf uit eenmaal de tijd verstreken is. 


Daarnaast heb je bij de aanschaf van een ketel nog een paar extra keuzemogelijkheden. Enerzijds kan je nog het materiaal kiezen. Zo zijn er ketels beschikbaar in RVS en in emaille. De RVS-variant is iets duurder, maar gaat langer mee en is eenvoudiger netjes te houden. Anderzijds hebben deze ketels ook vaak een kraantje onderaan. Voor mensen die wat minder goed te been zijn of wat gevoeligere gewrichten hebben, kan het handig zijn om het weckwater achteraf via dit kraantje weg te laten lopen i.p.v. de ketel met water & al op te heffen om de ketel leeg te maken. De weckketels kunnen bovendien ook gebruikt worden om grote hoeveelheden vloeistof op te warmen. Denk maar aan warme chocolademelk bij een jeugdbeweging of glühwein op een kerstmarkt ten voordele van de boogschietclub. Dat kraantje komt op zo’n moment maar al te goed van pas.

Wanneer je dit echter niet gaat gebruiken, kan je het kraantje beter achterwege laten en voor een gewone ketel kiezen. Het is namelijk toch een extra dichting die in de loop der jaren kan gaan lekken. 

Reactie plaatsen